Hvordan BIM har gjort designprosessen bedre

Fra banebrytende CAD til verdens største BIM-database: Arkitekter og ingeniører i samtale

Bygningsdesign er en kompleks ting. Reguleringer endres hele tiden, og det å håndtere en prosess i en stadig endrende gruppe med spesialdesignere, ingeniører og leverandører, skaper store utfordringer med tanke på kommunikasjon, tid og kostnader. Siden etableringen har BIM – eller Building Information Modelling – utviklet seg til å bli et uvurderlig verktøy for arkitekter og ingeniører, og bringer enorme fordeler til planleggings- og gjennomføringsprosessen.

Sykehuset Nya Karolinska Solna i Sverige ble utviklet i en av verdens største BIM-modeller. White Arkitekter hadde over 120 arkitekter og ingeniører som arbeidet med prosjektet samtidig. «BIM gjør at flere mennesker kan bruke den samme filen og utføre forskjellige oppgaver samtidig», forklarer prosjektingeniør Jörgen Pell. Og dette viste seg å være avgjørende for at White Arkitekter skulle møte tidsfristene.

BIM har frigjort arkitekter fra begrensningene av å arbeide  isolert med et sett av Rotring-penner og CAD. Pioneren innen arkitektbasert- og dataassistert design, Philippe Samyn, sier at BIM har gitt firmaet hans bedre kommunikasjonsmuligheter. Ikke bare kan de gå mye dypere inn i hvert prosjekt, de kan gjøre opplevelsen veldig hyggelig for kunden.

Dette synet støttes av Christopher Schmidt i Rainer Müller Architekten, Hannover, som sier: Vi kan vise kunden hans eller hennes egen design i 3D. Dette er fremtiden, og  et stort konkurransefortrinn for oss.

Hvis BIM er en del av arbeidsflyten, vil du og teamet ditt oppdage at ASSA ABLOY Entrance Systems BIM-bibliotek, er en plass hvor du enkelt kan angi alle de inngangssystemene som prosjektet trenger. Som Schmidt sier: ASSA ABLOY Entrance Systems BIM-bibliotek har overbevist de ansatte i RMA Architects. Du kan utforske vårt BIM-bibliotek på bimobject.com

Du kan lese flere artikler på vår nettside for arkitekter her

Aktuelle nyheter

6 grunner til å modellere med reelle BIM-objekter

Noe av det beste med BIM, er at det lar deg designe svært virkelighetsnære modeller. Likevel velger mange å bruke generiske objekter når de prosjekterer.

Les mer >