ASSA ABLOY støtter fremtiden med bærekraftige løsninger!

Med et økende behov for å vurdere fremtidige generasjoner må det å skape bærekraftige bygg, designet for morgendagen, være en høy prioritet i hele bransjen. Når du former en bygning må alle elementer vurderes for å møte behovene til både beboerne og miljøet.

Sykehuset Nya Karolinska Solna (NKS) i Sverige er utviklet for å møte de høye miljømessige kravene i den svenske standarden Miljöbyggnad Guld, . Det er en stor utfordring for et sykehus. Jörgen Pell, ingeniør ved White Arkitekter, fortalte oss at vanskeligheten ligger i hvor mye energi sykehus krever, og hvor optimal funksjonaliteten må være. Dette betyr at valideringen ligger hovedsakelig i hvilke materialer som brukes i sykehuset, og hvor energieffektiv bygningen er.

Utstyr og belysning trenger en konstant tilførsel av energi. Ved å sikre at alle belysningssystemer er LED, og med en høy spesifikasjonsstandard for hvor lyset skal være, har Pell og hans team gjort belysningen svært effektiv. Å tenke på hvordan man beholder varme og energi i bygningen, er et annet viktig mål. Sørge for at fasader er godt isolerte, og velge doble inngangssystemer – med enten to sett skyvedører eller en svingdør og en skyvedør.  Da får du begrenset varme- og energitap gjennom vegger og inngangspartier. Og i tilfelle hele byen skulle miste strømmen, har sykehuset en selvforsynt energiforsyning i form av et underjordisk energisystem som er utformet for å holde sykehuset i drift.

Rett valg av leverandører har hjulpet NKS til å oppnå dette målet. En av de viktigste måtene sykehuset har oppfylt sine energibehov på, er ved å velge riktige materialer som er sunne for både mennesker og miljøet. Ved å bruke leverandører som ASSA ABLOY Entrance Systems, har Pell og hans team hatt full kontroll over hvilke materialer som er brukt i bygningen for å holde en høy miljøstandard.

Utforme og bygge et slikt stort sykehus og klare å oppnå så høy sertifisering, er en stor suksess for White Arkitekter og arkitekturyrket som helhet. Som Pell sier: «Vi har tatt ansvar for å vise folk at det går å bygge på denne måten.» Og forhåpentligvis har de lagt lista for fremtiden.

Du kan lese flere artikler på vår nettside for arkitekter her

Aktuelle nyheter

Hvordan BIM har gjort designprosessen bedre

Fra banebrytende CAD til verdens største BIM-database: Arkitekter og ingeniører i samtale

Les mer >

Lydens Høyborg

Ti år etter Den Norske Opera & Ballett åpnet dørene, er akustikken fremdeles suksessfaktor nummer én.

Les mer >

Beskrivertjenester til arkitekter

CERTEGO bistår arkitekter og andre prosjekteringsansvarlige med rådgivning, utvikling og produksjon av sikkerhetsløsninger i forbindelse med oppføring av nybygg og renovering av gamle bygninger.

Les mer >